به نام خدا
موضوع : راهی برای بازگرداندن دانش آموزان تارک و بازمانده از تحصیل
محقق : صدیقه ستاره
مقدمه
آنچه مسلم است این است که اولین جامعه ای که فرد با تولدش در آن قدم می گذارد خانواده است که هم می تواند کانون گرم و مناسب و سازنده ای برای فرد باشد و موقعیتهای مثبتی را در زندگی او ایجاد کند و هم می تواند منشا تمام نابسامانیها و مشکلات در زندگی فرد شود.
بیان مساله
در شهریور ماه سال 78 از آخرین دانش آموزی که ثبت نام کردم سارا بود که هیچگاه آن روز را و آن دانش آموز مظلوم را فراموش نخواهم کرد.
شور و شوق عجیبی در چشمان سارا دیده می شد که معلوم بود بر خلاف میل پدرش علاقه شدیدی به درس خواندن داشت و مادرش اظهار می داشت که شیون و زاری و التماس سارا سبب شده بود که پدرش با ثبت نام او در پایه اول راهنمایی موافقت کند. سکوت را جایز ندانستم و سعی کردم با ارامش هرچه تمامتر پدر سارا را متوجه اشتباهش کنم و او را متقاعد کنم که سواد و تحصیل برای دختران لازم و ضروری تر است.
همزمان با بازگشایی مدرسه سارا نیز با لباسهایی رنگ و رورفته و کیفی کهنه و ... اما در مقابل پر شور و علاقه مند به درس و کلاس در مدرسه حاضر شد.
چند روزی از بازگشایی مدرسه نگذشته بود که گلایه معلمان و اعتراضات آنها و معاون مدرسه در مورد تاخیرها و غیبت های پی در پی سارا شروع شد و این در حالی بود که خانه اش از مدرسه فاصله چندانی نداشت و هر چه از سارا علت تاخیرها و غیبت هایش را سوال می کردیم با سکوت تمام اشکهایش سرازیر می شد و بس.
در اولین جلسه شورای ارتقاء دبیران اظهار نمودند که سارا دانش آموزی علاقه مند به درس و مشق است و دارای استعداد خاصی است اما علاوه بر غیبت و تاخیرهای پی در پی در کلاس خواب آلوده است و همین امر مرا بر آن داشت تا با کنجکاوی از زندگی پر از مشکل او سر در بیاورم. با آدرسی که در دست داشتم محل زندگی اش را پیدا کردم انها در خانه ای کوچک و گلی زندگی می کردند که شامل یک اطاق و یک راهرو و حیاط بود. بدون هیچ گونه امکاناتی که 5 خواهر و برادر همراه پدر مادرشان با عزت نفس روزگار را می گذراندند. در گوشه اتاق یک دار قالی دیده می شد که سارا و خواهرش مجبور بودند هر روز در ضمن درس خواندن قالی بافی کنند تا بتوانند از این طریق هم کمکی به درآمد خانواده بکنند و هم هزینه درس خواندنشان را تامین کنند چرا که درآمد پدرشان که کارگر فصلی بود کفاف زندگی 7 نفره آنها را نمی داد. خلاصه وقتی متوجه دلیل خواب آلودگی و خستگی مفرط سارا شدم. علت غیبت ها و تاخیرهایش هم برایم روشن گردید و بعد از صحبت با مادرش تصمیم گرفتم در حد توانم از او و خانواده اش حمایت کنم و زمینه مطالعه و درس خواندن هر چه بیشتر را برای این دانش آموز فراهم کنم.
نتیجه گیری
همکاری دبیران در جهت پیشبرد اهداف آموزش و پرورش و حضور مدیر مدرسه در کنار دانش آموزان مشکلدار و آگاهی از وضعیت زندگی خانوادگی شان سبب بوجود آمدن موارد ذیل خواهد شد.
1- جلوگیری از ترک تحصیل دانش آموزان مشکلدار و جلوگیری از کم رنگ شدن نقش آنها در سازندگی جامعه
2- ایجاد عشق و علاقه به درس و تحصیل در این گونه دانش آموزان
3- توجه به خانواده های بی بضاعتی که عزت نفس بالایی دارند اما در فقر و محرومیت به سر می برند
4- تقویت حس اعتماد به نفس و امید در دانش آموزان تارک و بازمانده از تحصیل.
5- کم رنگ شدن خطر ناهنجار شدن این عزیزان در جامعه
6- امیدوار کردن این دانش آموزان به آینده ای درخشان و ایجاد انگیه و هدف در آنها